Ett sådant här tillägg måste du ha på din webbplats

Ett sådant här tillägg måste du ha på din webbplats

I ett EU-direktiv som antogs 2002 så sägs det att webbplatser som använder så kallade cookies måste informera om det och besökaren måste ges möjlighet att accaptera eller tacka nej. Därför behöver din webbplats ett tillägg, en plugin för att uppfylla kravet.

Praktiskt taget alla webbplatser använder cookie-filer. En del för att spåra och samla in data, andra för att lagra information om webbläsare och teknik som besökaren använder. För att kunna erbjuda en bättre upplevelse av webbplatsen.

Krav

Det betyder att du måste ha ett tillägg, en funktion för att informera om att Cookies används och du måste också, som sagt, ge besökaren en möjlighet att acceptera eller tacka nej.

Det finns ingen brist på sådana tillägg och du måste naturligtvis inte använda just detta tillägg utan ta det som ett tips på en plugin som är enkelt att installera, snabb att konfigurera och som uppfyller EU-direktivets krav. För att vara tydlig så har direktivet lett till att kravet finns i svensk lag (sedan 2003) och du kan bötfällas om din webbplats inte uppfyller kravet. Risken för det är låg. Jag vet inte ens om det finns några svenska rättsfall eller fall där bloggare, ägare till nätbutiker eller webbplatser har dömts, vilket inte ska tolkas som att det inte spelar någon roll eller att du kan strunta i lagkravet.

Plugin

Jag använder Cookie Law Info av Richard Ashby här på Macken. Det är en enkel, tydlig och rak plugin. Det du behöver göra är att göra några enkla inställningar, kanske översätta informationen som visas och sedan är det klart.

Du kan ange om informationen ska visas varje gång, en gång och var den ska visas. Här på Macken så visas informationen en gång per användare. Sedan besökaren gjort sitt val, och accepterat, så visas inte informationen fler gånger. Besökaren som tackar nej tvingas klicka bort informationen vid varje besök. Det finns ju då ingen möjlighet för att lagra inställningar eller det faktum att besökaren inte vill ha några Cookie-filer så då blir det tyvärr en tjatig funktion. Här är en lista på funktioner som finns i Cookie Law Info

Features:

Fully customisable to look just like your own website’s style: customise the colours, styles and fonts
Put the cookie bar in either the header or the footer
(Optional) accept cookie policy if the user scrolls
(Optional) automatically close the cookie bar after a delay (delay is configurable)
(Optional) cookie bar can be permanently dismissed or accessible through a “show again” tab
(Optional) “show again” tab is fully customisable including position shown on page and styles
“Cookie Audit” shortcode to construct a nicely-styled ‘Privacy & Cookie Policy’
WPML compatible
qTranslate support

Direktivet

Så med Cookie Law Info uppfyller du direktivets krav och din webbplats är då ur den synpunkten laglig.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This