Behöver du en cache-plugin för din webbplats?

Behöver du en cache-plugin för din webbplats?

Är det dags att installera en cache, en plugin på din WordPress-plats?

Det enkla svaret, och det är inte särskilt enkelt, är både ja och nej.

Det de här tilläggen gör är att de skapar en traditionell HTML-sida av den information som besökarna begär fram. Detta istället för att gör som vanligt, att informationen och sedan genereras upp när den begärs fram. Sidan ligger färdig och väntar för att uttrycka det enkelt.

Poängen är då att sidvisningen ska gå snabbare, servern och webbplatsen ska belastas mindre och alla ska vara nöjda.

Plugins

Det är därför det finns gott om den här typen av plugins och den ena är mer obegriplig än den andra. De mest avancerade är kopplade till CDN, Content Distribution Networks, och det är hjälpryttare, som skickar ut informationen åt dig. De hjälper till att hålla nere belastningen på din webbplats.

För att bena ut frågan i rubriken så bör du starta med att kolla upp hur snabbt din sida laddas och om du har eller kan få ett belastningsproblem. Det finns nämligen en del annat som du kan ta en titt på innan du installerar en cache-plugin.

Objekt

Antalet objekt, bilder, videor och annat på en hemsida påverkar visningstiden högst markant. Ju fler saker som ska laddas ju längre tid kommer det att ta. I takt med snabbare uppkopplingar så har vi glömt bort vikten av optimering. Håll nere storleken på dina bilder, optimera, krymp ned och gör det alltid och regelbundet. Även på en 100 MBs fast uppkoppling så gör det skillnad.

Designen och innehållet är det första du bör kika på – innan du funderar på att installera en cache-plugin.

Testa

Pingdom har ett enkelt test för hur snabbt din webbplats laddas och du kan testköra från olika platser.

Siffrorna ovan är för Macken, den här bloggen, utan cache-plugin. Trots att det är en ganska stor blogg, med slide, avdelningar och många objekt och data på startsidan så är det en förhållandevis snabb webbplats.

Siffrorna ovan för samma webbplats, Macken, med en cache-plugin aktiverad. Det är skillnad och till och med en rätt markant skillnad. Så svaret är ja, en cache-plugin kan göra att din webbplats laddas snabbare.

Valet av plugin

Jag har valt en enkel plugin helt enkelt därför att jag inte orkar att sätta mig in i CDN, inställningar, API-nycklar och en massa annat. W3 Total Cache valdes bort av det skälet. Det är säkert en alldeles fantastiskt bra plugin men jag får lätt kramp över alla inställningar som ska göras.

Jag valde istället WP Fastest Cache därför att det är ett mycket enklare tillägg att förstå sig på. Ladda ned, installera och kör med standardinställningarna om du vill. Det fungerar alldeles utmärkt. Det finns en gratisversioner och vill du ha fler funktioner som sägs kunna snabba upp din webbplats ytterligare så kostar tillägget 40 dollar att köpa.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This