Apple vill äga hela produktionen

Apple vill äga hela produktionen

Nyheterna om att Apple kommer att tillverka sina egna grafikkretsar och sluta att köpa dem av Imagination Technologies fick Imagination Technologies aktie att falla 70 procent. Nu kommer nästa uppgift – Apple ska tillverka sina egna batterikretsar.

Beskedet är inte officiellt och det har inte bekräftats av vare sig Apple eller berörda, tyska Dialog Semiconductor. De kretsar det handlar om är komponenter som Apple använder i sina produkter och som används för att styra användningen av batteriet.

Det ska också sägas att uppgifterna kommer från en finansanalytiker som har ändrat sina rekommendationer gällande Dialog Semiconductor efter uppgifter om att Apple håller på och bygger upp egna verksamheter i München och Kalifornien.

Kontroll

Uppgifterna är egentligen inte särskilt anmärkningsvärda för den som känner Apple och som kan sin historia. Apple har alltid haft som strategi att äga och kontrollera så mycket som möjligt av sin produktion. Idag ut vecklar Apple sin egen version av ARM-processorn och har egen utveckling av hjälp-processorer. Uppgifterna att Apple nu vill utveckla sina egna grafikkretsar kommer inte som någon överraskning.

Världens mest lönsamma teknikföretag har finansiella muskler att köpa in den kunskap de behöver och tillräckligt med pengar för att snabbt starta utveckling och produktion.

Det handlar om kontroll.

Utveckling

Det handlar också om utveckling och innovation. Apple vill kunna skräddarsy de kretsar och komponenter som de behöver och de har visat med utvecklingen av sina ARM-processorer att de både har kunnandet och pengarna för att göra det.

Apple tror sig inte nödvändigtvis för att kunna utveckla bättre komponenter, rent generellt, men Apple tror sig kunna utveckla bättre anpassade komponenter för sina egna produkter.

Snabbare

Ett enkelt exempel på den anpassning som Apple gör är iOS och macOS. Apples operativsystem är anpassade till den hårdvara som Apple använder. Den innebär att Apples iPhone i benchmarktester är snabbare på snart sagt alla uppgifter än Android-enheter, trots att de senare på pappret har bättre hårdvara.

Kontroll och innovation. Det är därför Apple vill äga så mycket som möjligt av det de producerar.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This