Dagen då Apple tappade bort en iPhone

Dagen då Apple tappade bort en iPhone

Dagen då Apple tappade bort en iPhone

En prototyp av iPhone 4 glöms inne på en bar av en av Apples tekniker. Det blir starten på ett av de mest uppmärksammade avslöjandena i Apples historia och den slutar med hot om polis, rättegång och att Gizmodo bannlyses från alla Apples Keynotes.

Hela historien börjar med att Gray Powell är ute på lokal med sina vänner. Han lägger ifrån sig sin iPhone på sin stol och där hade historien kunnat sluta om det inte hade varit för några viktiga detaljer – telefonen försvinner och det är inte vilken iPhone som helst. Det är en prototyp av en ännu inte lanserad iPhone 4.

Borta

Powell har trevligt med sin vänner och använder bland annat sin iPhone 4 för att uppdatera sin Facebook-status där han berättar hur mycket han tycker om tyskt öl. Efter några timmar lämnar han baren men när han gått en bit så upptäcker han att han saknar sin iPhone. Han återvänder till baren men den är borta, det är försent. Det sista han såg av den är att den låg på bardisken, tror han.

Telefonen ska dock dyka upp igen. Nyhetssajten Gizmodo får ett erbjudande om att köpa prototypen och går med på att betala 5 000 dollar för telefonen. Nyhetsbloggen köper Apples prototyp och kort därefter publiceras den första artikeln, som väcker mycket stort uppseende. Sedan tar historien fart på allvar.

Aggressivt

Apple reagerar mycket aggressivt och för deras del så står miljarder på spel. Det är en prototyp, en ännu inte lanserad modell och Apple vill till varje pris se till att konkurrenterna inte får veta vilka planer Apple har för sin nya iPhone. Apple hotar med polis och stämningar och kräver att få tillbaka sin prototyp, omgående.

Gizmodo tänker dock inte släppa ifrån sig sitt gyllene ägg så enkelt och dagen efter så skruvas protypen isär och nyhetsbloggen publicerar en ny artikel.

Gräns

Det är nu som Gizmodo kliver över den moraliska och etiska gräns, och förmodligen även den jurdtiska gräns, som gäller för journalister. Gizmodo vet att det de har köpt är att betrakta som stöldgods. Trots det så lämnar de inte tillbaka telefonen; de skruvad sönder den, fotograferar och filmar den och publicerar allt om Apples ännu ej lanserade telefon.

Lägg också till att Gizmodo vid det här laget sedan länge vet att de köpt en telefon som Apple anmälts som försvunnen till polisen så finns det sannolikt en rad lagparagrafer som också kan åberopas.

Husrannsakan

En vecka efter det att Gizmodo har publicerat sina första artiklar så sparkas dörren in,av amerikanska polis, hemma hos en av nyhetsbloggens journalister och redaktörer Jason Chen. Polisen gör husrannsakan och det är uppenbart att Apple är på krigsstigen. På nätet bryter en intensiv debatt ut där både Apple och Gizmodo får kritik. Gizmodo för att ha köpt och skruvat sönder stöldgods och Apple för att jaga journalister och deras källor.

Några månader senare kliver Steve Jobs upp på scenen, presenterar nya iPhone 4, den nya designen och säger:

– Några av er kanske har sett den redan.

Efteråt

Gray Powell fick inte, som många kanske gissat sparken från Apple. Han jobbar fortfarande hos Apple vilket framgår av hans LinkedIn-sida.

Ett av hans intressen: device security

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.