Så här slukar Google små företag

Så här slukar Google små företag

Så här slukar Google små företag

David Warner startade CelebrityNetWorth.com 2008 som för att utforska vad kändisar egentligen kan vara värda, eller information, skvaller och rykten om kändisar. Han byggde ett företag runt kändisar och webbplatsen. En dag hörde Google av sig.

Google har stegvis utvecklat sin sökfunktion från att innehålla webbplatser och adresser till hemsidor till att bli ett slags som ska kunna svara på allehanda frågor. Google jagar därför ständigt information som sökjätten tuggar i sig, paketerar och sedan erbjuder i sina svar. David Warner och hans medarbetare samlade in information, sorterade och strukturerade den i webbplatsen databas.

“I’m not going to say that you should use the numbers that we have on the site to the dollar in a court case. But I would absolutely say that we are the most accurate peg of a celebrity’s net worth at any given time that you will find on the internet.”

The Outline

Växte

Warners företag växte och 2012 så hade CelebrityNetWorth.com 12 anställda. Två år senare, 2014, hörde Google av sig i ett mail.

“We get a good amount of search queries about net worth of celebrities and important people. I am tasked with finding an authoritative source, and Currently am exploring sources for Net Worth of Celebrities datasets. The ultimate goal is to enhance user experience at Google Search […] I was reviewing your website, and your collection looks comprehensive… if you can share a small sample dataset in a spreadsheet, perhaps 10 celebrities with metadata, that will help me/team evaluate and see how it fits within our schema.”

Google ville få tillgång till och plocka åt sig det värdefullaste som CelebrityNetWorth.com hade samlat in – informationen.

David Warner hade svårt att se några fördelar med släppa in Google gratis så han tackade artigt men vänligt nej till sökjätten.

Tog allt

I februari 2016 så började Google trots det att visa information som uppenbarligen kom från CelebrityNetWorth.com i alla fall. Utan lov och utan att ha betalat något för informationen.

“Our traffic immediately crumbled,” Warner said. “Comparing January 2016 (a full month where they had not yet scraped our content) to January 2017, our traffic is down 65 percent.” Warner said he had to lay off half his staff. (Google declined to answer specific questions for this story, including whether it was shooting itself in the foot by destroying its best sources of information.)

CelebrityNetWorth.com fick dessutom inget erkännande för att det faktiskt var där ifrån informationen egentligen kom ifrån.

Google använder dessutom informationen för att bygga andra funktioner som ligger utanför sökfunktionen på nätet och det går snabbt. Kanske lite för snabbt ibland.

Det här är historien om det lilla företaget som mödosamt byggt upp ett värde i form av information som sökjätten anser sig ha rätt till gratis.

The Outline

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.