Hos Apple är jag kunden

Hos Apple är jag kunden

Hos Apple är jag kunden

Det finns ett skäl, utöver funktionalitet och en fungerande plattform, som gjorde att jag valde Appe och att jag stannar hos Apple, hos Apple är jag kunden.

Apple har skrivit ut ett långt och omfattande avtal med sina kunder som går ut på att Apple ska skydda, och har tagit på sig att skydda, mina uppgifter. Apple har lovat att inte sälja mina uppgifter, inte kartlägga mig och inte spara uppgifter dör jag kan indentifieras. Det är ett avtal som både första på papper och som uttalats muntligen av ledande personer inom företaget. Det är ett åtagande, ett ansvar och ett avtal som bygger på förtroende.

iPhone

När det gäller din iPhone så är den skyddad med kraftfull kryptering vilket inkluderar dina säkerhetskopior om du skyddar med lösenord eller lagrar dem i iCloud. Din iPhone kan skyddas med en pinkod eller med dina fingeravtryck.

Aktivera “Hitta min iPhone” så kan du leta reda på din iPhone (eller iPad och Mac). Du kan deaktivera den och även radera den och göra den obrukbar om den stulits.

Detsamma gäller din iPad, din Mac och din iPod.

Mac

Din Mac skyddas också med kraftfull kryptering (som standard) och håller du dig inom Apples plattform och ekosystem så kontrolleras alla appar och program. Utvecklare måste ha en utvecklarlicens och appar och program krypteras, förses med ett digitalt sigill innan de landar i Mac App Store eller App Store.

Det händer, trots det, att program och appar med dolda funktioner tar sig förbi Apples kontroller men i en jämförelse med Google Play så händer det sällan. Installerar du program och appar enbart från Apple så exponerar du dig för långt färre faror än jämförbara plattformar.

Mina data

Hos Apple är mina data verkligen mina data. Apple går mycket långt för att skydda min information och all information som Apple samlar in för att förbättra sina tjänster, lämna information till utvecklare och som används att utveckla tjänsterna så att de passar mig anonymiseras. Utvecklare får inte veta vem jag är och det gäller även alla de som säljer saker inom ramen för Apples nätverk. Något som ytterst fällde hela iAd-projektet. Annonsörer accepterade inte att Apple vägrade att lämna ifrån sig information som de fick hos andra, Facebook., Google, Twitter med flera.

Apple ville sälja annonser men annonsörerna ville inte köpa annonser med mindre än att de fick veta vem som klickat på annonserna. Apple vägrade och lade ned iAd.

Apple Pay

Detsamma gäller Apples betallösning, Apple Pay. Handlarna, de som säljer saker till dig, får betalt men de får inte veta vad du handlat. Det är en del av förklaringen till varför handeln inte är överdrivet positiva till Apple Pay. Vad vi handlar, när vi handlar och hur mycket vi handlar är värdefull information för handeln och annonsörer. De kan kartlägga våra vanor och skicka på oss ännu mer reklam, skräddarsydd reklam, men inte med Apple Pay. Apple lämnar ut minimalt med information.

Apple har inget intresse av att sälja min information, mina vanor och data som samlas in.

Vet massor

Sammantaget så vet Apple massor om mig. Apple vet vilken telefon jag har, vilken iPad jag har och vilka datorer jag har. De vet vad jag har handlat, när och var jag har handlat. De hanterar mina säkerhetskopior och de har mina bilder och videor. De har mina meddelanden, mina mail och vet vilka webbplatser jag brukar besöka.

Apple har i stort lika mycket som Google men det finns en avgörande och viktig skillnad – hos Apple är inte jag produkten.

Hos Apple är jag kunden.

Jag har sagt det otaliga gånger och skrivit det otaliga gånger och jag gör det nu igen – det är precis det här som alla Android-anhängare inte vill diskutera eller väljer att vifta undan.

De kan nämligen inte försvara, på ett övertygande sätt, det faktum att Googles affärsidé är att samla in och sälja data.

Du har en Android-telefon, en av Googles telefoner och du använder Google Docs, Googles sökmotor och du använder Gmail. Du lagrar dina bilder hos Google, dina videor, dina meddelanden och du använder i stort Googles tjänster på samma sätt som jag använder Apples tjänster.

Jag vet vilken leverantör jag väljer – jag väljer den leverantör vars affärsidé inte är att sälja mina data.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.