Tveksamma uppgifter om gripen ryss

Tveksamma uppgifter om gripen ryss

Tveksamma uppgifter om gripen ryss

 

Uppgifterna om att den nu gripne Pyotr Levashov skulle ha gripits som misstänkt för inblandning i det amerikanska presidentvalet bygger på ytterst osäkra källor. Det finns nämligen inga källor överhuvudtaget för de uppgifterna förutom Pyotr Levashovs egen hustru.

Pyotr Levashov greps av spansk polis sedan USA ställt ut en internationella arresteringsorder – så långt är uppgifterna riktiga och de går att verifiera.

RT.com

Uppgiften att gripandet skett på grundval av att Pyotr Levashov misstänkt för att ha försökt att blanda sig i det amerikanska presidentvalet däremot kommer från ryska nyhetsbyrån RT.

“It was a nightmare. At night, our rented apartment was stormed by a large number of police officers, who smashed the door. We were all forced to the floor, right in front of our four-year-old child. They didn’t answer my questions and then locked me with my son in another room, where they kept me for two hours and wouldn’t let me speak with my husband,” the woman said, adding that she was “in shock.”

When she managed to later speak to her husband over the phone, Pyotr told her he had been shown “some papers in Spanish without a stamp, with a bad quality picture of him,” and heard the law enforcement mentioning “something about a virus” he had allegedly created, “linked to Trump winning the elections.”

Inga andra källor

Jag har letat efter andra källor men det finns inga sådana uppgifter vare sig från den spanska polisen eller det amerikanska Justitiedepartementet. Däremot har RTs uppgifter fått spridning och återgivits bland annat här på Macken.

Från myndigheternas sida så har fokus lagts på Pyotr Levashovs misstänkta inblandning i driften av Kelihos, ett botnet. Den spanska polisen bekräftar gripandet, inte mer, och det amerikanska Justitiedepartementet bekräftar ännu mindre men meddelar att myndigheterna nu försöker ta ned nätet med kapade datorer.

Mot bakgrund av RT.coms koppling till den ryska administrationen, Putin, så finns det vara

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.