Netflixtipset: Inside Job

Netflixtipset: Inside Job

Netflixtipset: Inside Job

I mitten av september 2008 gick Lehman Brothers, en amerikansk investeringsbank i konkurs. Det blev inledningen på en av de allvarligaste och djupaste finanskriserna någonsin.

Ett av världens största försäkringsbolag AIG stod på ruinens brant och krisen slog till globalt och förvärrades hela tiden vartefter lån, finansiella konstruktioner och rena olagligheter avslöjades och rullades upp.

30 miljoner människor

Vanliga löntagare förlorade sina besparingar och fick lämna sina hus. Det finns beräkningar som säger att minst 30 miljoner människor förlorade sina jobb och över hela världen fick skattemedel användas för att rädda banker och försäkringsbolag.

Anledningen kan skrivas med ett enda ord – avregleringar.

Sedan krisen på 1930-talet så hade USA 40 år av tillväxt utan en enda djup finanskris. Sedan började finansmarknaden att avregleras. Sparbanker fick investera spararnas pengar på aktiemarknaden och investeringsbankerna växte snabbt, börsnoterades och gick från att vara små banker ägda av investerare till gigantiska, multinationella investeringsfabriker.

Inside Job

Det är det dokumentären Inside Job från 2010 handlar om – en global finanskris, vad som orsakade den och de enskilda som drev på och som såg till att de inte bara skodde sig själva utan också rev ned lagar och regleringar.

Dokumentären har fått motta ett mycket stort antal prestigefyllda priser och belönades med en Oscar 2011.

Netflix – Inside Job

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.