Can’t innovate anymore, my ass

Can't innovate anymore, my ass

Can’t innovate anymore, my ass

Can’t innovate anymore, my ass, orden är Phil Schillers och de yttrades i samband med att Mac Pro visades upp i juni 2013.

Idag, efter en pressträff, där bara de allra mest trogna fick vara med, så kan vi konstatera att – Apple hittade på något nytt med Mac Pro men att det tog Apple fyra år att inse att det var fel.

Ordet misstag nämndes tydligen aldrig under pressträffen men om du fyra år efter lanseringen av en dator går ut och berättar att du ska designa om den helt och hållet och att det kommer en helt ny modell, möjligen nästa år, så medger du att dagens modell är/var ett misstag.

Positiv

Till skillnad från John Gruber, Daring Fireball, så är jag inte alls lika positiv till Apples besked och även om det är ett stort avsteg från Apples tradition av att inte säga någonting förrän Apple är beredda att visa upp en ny produkt.

Satsningen på en ny dator 2013, stationär, avsedd för professionella användare blev en miss. Apple designade en dator som visade sig svår att uppdatera och som faktiskt inte motsvarade den professionella marknadens krav. Apple ska ha all heder av att nu gå ut och ge ett besked vad gäller Mac Pro, iMac och även Mac mini men faktum kvarstår – Apple ska designa om Mac Pro, från grunden och upp. Under tiden så har den gamla modellen uppdaterats och prissänkts. Är inte det att medge ett misstag så vet inte jag.

Mjukvara

John Gruber tolkar de besked som gavs att Apple nu förbundit sig att fortsätta att utveckla, underhålla och tillhandahålla professionella verktyg, mjukvara, vilket han ser som mycket positivt. Det är nog en helt riktig tolkning men jag vill tillägga, fattas bara annat!

Apple har redan lagt ned ett program som tidigare räknades som ett professionellt program, Aperture. Apple har också skrivit om ett annat, Final Cut X, och fått be om ursäkt för att den nya versionen inte nådde upp till den gamla funktionsmässigt förrän flera uppdateringar senare. Den server-plugin som idag finns för macOS duger för hemmabruk. Det är ingen professionell lösning och ingen professionell mjukvara. Sedan har Apple Logic Pro fär ljudtekniker och andra.

Konsumentprodukter

Faktum är att även om beskedet är positivt så är Apple idag ett konsumentföretag, inte ett företag för professionella användare. Naturligtvis så använder vi proffs massor av dessa produkter dagligen och visst kan du säga att nya MacBook Pro och iMac är proffsverktyg, ingen tvekan om den saken, men Apple är ett företag med fokus på konsumentprodukter och har så varit sedan många år tillbaka.

Det faktum att Apple nu frångår sin tradition av hemlighetsmakeri och berättar att det kommer nya iMac-modeller innan årets slut, att Mac mini inte kommer att läggas ned och att Mac Pro ska designas om helt och hållet är ett besked från ett företag som inte hade något annat val.

Apple var tvungna att lugna en trogen, tålmodig skara professionella användare som traditionellt alltid gjort basen bland Apples kunder. En skara trogna användare som allt oftare funderat över om de överhuvudtaget har någon plats i Apples framtida planer.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.