Varför har du vissa prylar på engelska?

Varför har du vissa prylar på engelska?

– Varför har du viss av dina prylar på engelska?
– Det är nog en rest från Windowstiden.
– Windowstiden, det får du förklara lite mer?

– Jo, på den tiden så släpptes de engelska versioner före de svenska. Windows hanterade inte språkversioner som macOS gör utan det var helt olika versioner och då Sverige är ett litet land så kunde det ibland röja rätt länge innan uppdateringarna lanserades.
– Så därför har du dina prylar på engelska?
– Ja, tidigare så körde jag praktiskt taget alla prylar, min iPhone, min dator och min iPad på engelska men så kom Siri så krävde att enheten också använde svenska för att det skulle gå att använda Siri på svenska så då bytte jag till svenska.
– Nu kan du ju blanda?
– Jo, jag vet men jag har blivit van vid att ha klockan, min iPhone och min iPad på svenska så då byter jag inte tillbaka. Dessutom är det mer praktiskt när jag skriver om saker på Macken.
– För att?
– För att skärmbilder, namn och annat blir på svenska, det språk som jag antar att de flesta av oss i Sverige använder i våra prylar.
– Men din dator är på engelska?
– Den är på engelska. Där har jag inte bytt språk och det har att göra med alla de program som jag använder. Letar jag efter hjälp och tips så är de oftast på engelska och då är det mer praktiskt att slippa att sitta och översätta i huvudet för att hitta rätt.
– Macken kommer att förbli på svenska?
– Ja, jag har inga planer på att byta eller lägga till ett språk för bloggen.
– Du kanske skulle nå fler då?
– Kanske men samtidigt så skulle det kräva mer av mig språkligt. Jag känner att jag skriver bäst på svenska, mest ledigt och att jag får bäst flyt så därför kommer Macken att vara en svensk blogg. Fast det händer ju att jag hittar en klockren formulering på engelska som jag inte har lika enkelt att hitta bra ord för på svenska. Speciellt när det handlar om teknik. Jag vet precis vad som avses men jag har inte riktigt lika bra ord och en riktigt lika bra förklaring på svenska.
– Läser du det mesta på engelska?
– Så är det utan tvekan och så har det alltid varit, även när jag som journalist plöjde 7-8 svenska dagstidningar varje dag. Trots det så läste jag ännu mer på engelska. Jag har alltid läst New York Times, The New Yorker, Washington post, Wired och flera andra engelska medier, the Guardian inte att förglömma. Till det kommer alla bloggar.
– Läser du mycket?
– Jag plöjer snarare, skummar igenom ett flöde och väljer sedan ut det jag läser men jag startar varje morgon med en nyhetskoll. Jag startar mina dagar med mins en timmes läsande.
– Varje dag?
– Varje dag. Jag startar tidigt. Strax efter femsnåret.
– Vilka svenska medier följer du då?
– Allt färre ska erkännas. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har mest betallänkar så de kollar in mycket sporadiskt. De svenska kvällstidningarna envisas att starta videoklipp, automatiskt, med någon som läser upp det jag tänkt att läsa vilket är så poänglöst så att jag faktiskt slutat att läsa dem. Sveriges Radio och SVT följer jag och så har jag Omni News i min iPhone och i min iPad. APs app är också suverän liksom Reuters på Apple TV. Al Jahzeera är också en nyhetskanal som jag följer. TV3, TV4 och TV5 har jag gett upp på grund av all reklam. Överhuvudtaget så ser jag allt mindre av tablå-tv. Jag ser jag jag vill se i min Apple TV och jag abonnerar på de flesta play-tjänsterna. Tablå-tv består mest av trams numera om jag ska vara ärlig. Gamla Public Service står sig oerhört bra i konkurrensen som består av folk som bråkar vid auktioner av förrådslokaler och jag vet inte allt vad det är. När det inte är medium, spöken och bilar som ska renoveras. Vi har väl aldrig haft fler kanaler att välja på idag men utbudet är mer likriktat och ointressant än någonsin. God journalistik bedrivs fortfarande och i det mediautbud som vi har idag så är Sveriges Radio och Sveriges Television viktigare än någonsin.
– Public Service får ju mycket kritik?
– Jo, det hör ju till att sitta på Twitter och gläfsa om vänstervridning, att journalister ljuger och väva en märklig konspiratorisk väv bara därför att det visas och det som presenteras inte exakt faller inom egna referensramarna. Nu hör det ju till ryggmärgsreflexen att hävda att “journalister bedriver sin egen agenda”. Ingen av dem jag frågat hittills hart någonsin satt sin fot på en redaktion så jag undrar vad det har för underlag för generaliseringarna men det är ju en annan debatt.
– Det började med en fråga om engelska och slutade med en debatt om medierna?
– Så sant. Det är nog bäst att vi drar ett streck här innan Adolf Hitler ramlar in. Det är ju det yttersta beviset på att en debatt kört i diket.