Trump har inlett ett krig som han inte kan vinna

Trump har inlett ett krig som han inte kan vinna

 

Donald Trump har inlett ett krig mot medierna som han inte kan vinna. Oavsett vilka medier, vilka seriösa medier, du än vänder dig till så handlar god journalistik om att granska, verifiera och redovisa. Trumps argumentation har lögnen som byggsten och det kan du vare sig bygga murar med eller vinna ett krig med.

Just nu har medierna vissa svårigheter med att hantera Trumps lögner men medier är som vilken annan verksamhet som helst – de lär sig. Trump kommer inte att kunna kasta ur sig lögner i all oändlighet. Speciellt inte när hans lögner kombineras med djup okunnighet om politik, den amerikanska konstitutionen och det regelverk som styr amerikansk politik.

FBI

I samma sekund som Donald Trump anklagar Barack Obama för att ha avlyssnat honom i Trump Tower så beskyller han också FBI för att ha begått ett allvarligt lagbrott. En president, inte ens världens mäktigaste man, kan beordra avlyssning av en amerikansk medborgare. Det finns regler för det och för att Trumps beskyllningar ska kunna vara sanna så måste FBI ha brutit mot amerikansk lag och avlyssnat Trump.

FBI-chefen James Comey vill inte att den organisation, som han är chef för, ska beskyllas för att bryta mot de lagar FBI är satta att övervaka och se till att andra efterlever.

Desinformation

Trumps taktik, så här långt är att kasta ur sig något spektakulärt så snart han och hans administration pressas. Just nu är det anklagelser om kontakter med representanter för Putin-regimen, Trump publicerar bilder på demokrater, bilder som ibland är mer än tio år gamla och som är tagna i officiella sammanhang som bevis på att demokrater också haft kontakter med ryssar. Det finns flera viktiga skillnader mellan de här mötena. Demokraterna träffade ryska ambassadörer i närvaro av medier, öppet, publikt och de fotograferades. Delar av Trump-administrationen hade kontakter med Putin-regimen i hemlighet och när de tillfrågats om sina kontakter, under ed, så har de uppvisat en högst flexibel version av sanningen.

Teflon

Just nu så ser det ut som att inget fäster på Donald Trump men det är en illusion. Han har de lägsta förtroendesiffrorna som en amerikansk president har haft, någonsin, på mycket länge. Visst, bland sina väljare så är han fortfarande populär men en ökande skara republikaner börjar sakta inse att med Trump vid rodret så kan republikanerna gå mot ett katastrofval till de båda husen om knappt två år.

Det kommer inte att fungera att kasta ur sig en anklagelse och sedan efterlysa en utredning varenda gång Trump blir pressad eller hoppar i galen tunna. Steg för steg kommer förtroendet även bland kärntrupperna att svikta om Donald Trump radar upp lögn efter lögn utan att kunna prestera tillstymmelse till bevis för att backa upp dem.

Svängningen kanske inte syns helt tydligt, ännu, men Fox News har på vissa punkter börjar att ifrågasätta den egna presidenten. Än så länge inte på några avgörande punkter men det finns några enstaka punkter där Trump får viss kritik trots allt. Frågan är bara när journalisterna på tv-kanalen inser att de har att göra med en patologisk lögnare?

Granskas

Journalister lever av lögner och på att avslöja lögner. Därför kommer inte Donald Trump att granskas enbart av Washington Post, New York Times och CNN. Förr eller senare rämnar Trumps bygge. Sedan återstår att se hur länge hans mest trogna väljare kommer att hålla ut, för politik eller inte – ingen amerikan kommer i ett längre perspektiv att satsa på en förlorare och det är vad Donald Trump kommer att bli – förr eller senare om han inte radikalt byter retorik, argumentation och om ingen kan slita hans gamla Samsung ur händerna på honom och få honom att sluta att Twittra.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This