Nu kommer Apples nya filsystem

Nu kommer Apples nya filsystem

Apples nya filsystem för iPhone, iPad, Apple Watch och Mac-datorer visades upp första gången i samband med WWDC 2016. Det är ett filsystem som kommer att ersätta HFS+.

HFS+ har använts sedan 1998 och även om det gamla filsystemet har utvecklats och förbättrats så har Apple uppenbarligen bedömt att det var dags att ersätta det med en ny och bättre fungerande lösning. Ett filsystem bättre anpassad för SSD, säkerhetskopior och andra funktioner som inte fanns 1998.

Snabbare

APFS har funktioner som ska göra det betydligt snabbare att göra säkerhetskopior. Det finns en inbyggd funktion för det som kallas “snapshots” – ögonblickskopior av operativsystemet. Även uppdateringar, installationen ska bli snabbare med AFPS. Kompletta kopior, “clones” ska också gå snabbare att göra med AFPS. Det nya filsystemet har också en högre grad av kryptering vilket ger ett ännu säkrare operativsystem. Krypteringsmetoden varierar lite beroende på vilken hårdvara som används.

Rullats ut

Just nu så har AFPS rullats ut från iOS, watchOS och tvOS. Det nya filsystemet har ännu inte rullats ut som standard för macOS. Du som användare behöver inte göra någonting för att byta till AFPS. Det förs under uppdateringen till iOS 10.3 och när du uppdaterar din Apple Watch, din Apple TV, din iPad och din iPhone. Det är förklaringen till varför just de här uppdateringarna tar lite extra tid.

Mac

Apple har inte meddelat när AFPS kommer att lanseras för macOS. Det finns en betaversion som släpptes i samband med WWDC men ännu alltså ingen skarp version. Dina mobila prylar däremot uppdateras till AFPS i samband med att du installerar de senaste versionerna.

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This