Macken kollar in: Waves NX ger dig 3D-ljud i dina hörlurar

Macken kollar in: Waves NX ger dig 3D-ljud i dina hörlurar

Du tar dina vanliga hörlurar, sätter på en sensor, ansluter mjukvara och sedan skapas en helt ny ljudbild. En 3D-ljudbild där ljudet förändras beroende på hur du vrider ditt huvud. Du hör de instrument som ligger närmast dig och vrider du på huvudet så hörs ena sidan mer och den andra mindre. Det är en fascinerande ljudbild som skapas.

Macken kollar in: Waves NX ger dig 3D-ljud i dina hörlurar

Macken kollar in: Waves NX ger dig 3D-ljud i dina hörlurar

Hårdvaran är NX Head Tracker som du ansluter till din Mac, iPhone eller iPad med Bluetooth. Det är den sensorn som känner av hur du håller huvudet.

Mjukvaran är en app, Waves NX, som både registrerar din sensor och som också fungerar som musikspelare.

Rymd

Hårdvara och mjukvara är det som skapar en helt ny rymd och volym till ljudet. Det blir en 3D ljud som mycket nära efterliknar hur du skulle höra och uppfatta ljudet, musik, om du hade de som spelar framför dig och om du vred på huvudet.

Med ett par bra hörlurar och bra inspelningar så skapas en  närmast osannolik ljudbild. En ljudbild med volym och ett djup som jag har svårt att tro att det överhuvudtaget går att skapa utan hårdvara och specialskriven mjukvara.

Mjukvara

Förutom den enkla appen för att spela musik så finns även mer avancerade ljudredigeingsprogram som du kan använda tillsammans med NX Head Tracker. Det skapar en ännu mer fascinerande arbetsmiljö där du som ljudtekniker och redigerare kan vrida på huvudet för att höra olika ljudspår, olika instrument eller vad det nu det är som du redigerar.

Det är svårt att beskriva den märkliga, fascinerande och mastiga ljudbild som det går att skapa med NX Head Tracker och Waves NX. Det må vara en klyscha men den ljudbilden måste du uppleva och lyssna till.

Baksidorna

Det finns dock baksidor med tekniken och lösningen.

. Lokalt lagrad musik

Du kan inte använda NX Head Tracker tillsammans med någon av streamingtjänsterna och alltså inte med Apple Music. Det beror på att musiken, ljudet och det du spelar upp måste processas och därför krävs lokalt lagrade filer.

. Enbart musik

Just nu så fungerar NX Head Tracker och mjukvara bara med musik

Vid sidan av det så är lösningen absolut något för dig som gillar ljud, gillar musik och som lyssnar mycket.

What’s New

Version 1.0.18.0:
Initial release
Requirements

Intel, 64-bit processor
OS X 10.9.5-10.11.3
Intel processor i3 or higher

Betyg

Produkt: NX Head Tracker
Tillverkare: Waves
Pris: 79 dollar
Betyg:
4