Det bidde ingenting - Trumps anklagelser faller samman som ett korthus

Det bidde ingenting – Trumps anklagelser faller samman som ett korthus

Så imploderade anklagelserna om att Donald Trump skulle ha blivit avlyssnad i Trump Tower till slut. Det finns ingen som helst substans i uppgifterna men det innebär inte att Trump och hans administration backar en enda millimeter. De medger inga fel.

Ingen hade förväntat sig något annat än att allt skulle rasa samman likt ett korthus. Det var bara en tidsfråga. Frågan var snarare hur Vita Huset skulle ta sig ur det krondike de kört ned i på vägen.

Blånekar

Svaret är att vare sig Donald Trump, Sean Spicer eller någon annan i administrationen medger ett enda fel. De blånekar och hävdar att de bara citerat Fox News. Det var där anklagelserna framfördes nämligen. Anklagelser som ledde till några veckors debatt, krav på att kongressen ska utreda om Barack Ombama har missbrukat sin makt eller inte, som sysselsatt underättelseutskott och som hållit hela mediavärlden på tå.

Tidslinje

Bryts de viktigaste händelserna ned till en tidslinje så blir händelsutvecklingen ännu mer intressant.

Donald Trump berättar inte varifrån han har fått uppgifterna. Han nämner inte Fox News, han visar inte till Fox News utan hävdar att han just fått veta att Barack Obama har avlyssnat honom i Trump Tower. USAs president presenterar uppgifterna som att det är fakta och han spinner dessutom vidare på dem och undrar vad en bra advokat skulle kunna göra med dem.

Utredning

Nästa steg blir att begära att kongressen och underättelseutskottet ska utreda uppgifterna. Fortfarande utan att nämna eller hänvisa till Fox News. Donald Trump uttalar sig, Sean Spicer uttalar sig, Kellyann Conway uttalar sig och inte vid ett enda tillfälle så sägs att presidenten suttit och titta på ett inslag på Fix News.

Ledande republikaner tillbakavisar uppgifterna och under tiden så har Sean Spicer, Vita Husets pressekreterare dessutom hunnit att spä på anklagelserna med blanda in brittiska GCHQ, motsvarigheten till NSA, och anklaga britterna för att ha avlyssnat Trump. Uppgifterna avfärdas av britterna och av GCHQ.

“We’ve made clear to the US administration that these claims are ridiculous and should be ignored. We’ve received assurances that these allegations won’t be repeated,”

CNN

Det slutar med att Trump-administrationen tvingas att backa, be om ursäkt, även om de utåt blånekar till allt. Även till ursäkten.

Livid British officials adamantly denied the allegation and secured promises from senior White House officials never to repeat it. But a defiant Mr. Trump refused to back down, making clear that the White House had nothing to retract or apologize for because his spokesman had simply repeated an assertion made by a Fox News commentator. Fox itself later disavowed the report.

NY Times

Källan

Låt oss då gå till källan för hela den här cirkusen, Fox News, och kontrollera vad de har sagt och hur Fox News ser på uppgifterna, sina egna uppgifter och de uppgifter som startade allt.