Därför ska du uppdatera dina prylar

Därför ska du uppdatera dina prylar

Därför ska du uppdatera dina prylar

I måndags så släppte Apple skarpa versioner av alla sina operativsystem och har du inte uppdaterat ännu, så gör det, nu.

Sammantaget så innehåller uppdateringarna närmare 300 buggfixar, flera av dem mycket viktiga. Viktiga därför att det handlar om säkerhetshål som kan exploateras av obehöriga.

Scareware

Ett exempel är en bugg i den mobila versionen av safari som gör det möjligt att skickade ett antal popup och dialogrutor för en användare. I sig gör dessa ingen skada men de kan blockera användandet av din iPhone eller iPad och de kan också användas för att skicka upp falska meddelanden – vilket har förekommit och användare har lurats att betala för att få sina enheter städade från påstådda datavirus eller att enheten har kapats.

Den här typen av falska meddelanden har fått ett eget namn, Scareware – skrämselprogram. Skulle du råka ut får detta så starta din iPad eller iPhone och gå in under inställningar och radera din webbhistorik och lagrad data i Safari.

Uppkopplade prylar

I sammanhanget är det viktigt att understryka och komma ihåg att alla enheter är lika viktiga ur säkerhetssynpunkt. Det är inte så att du kan eller bör hoppa över exempelvis din Apple TV eller din Apple Watch. Det är uppkopplade enheter, de finns och de används på nätet precis som din iPhone eller iPad. Det finns helt enkelt inga hållbara skäl till att inte uppdatera en enhet.

Även om det kanske blir väl mycket förmaningsord så kom ihåg att det inte är du som avgör om du har eller inte har något som är intressant att stjäla. Dessutom är det otvetydig så att vi alla, utan undantag, har information som vi faktiskt inte vill dela med andra. Sitt inte heller och lek med sannolikheter. Risken att just du ska drabbas är förvisso liten men den finns och det finns som sagt ingen anledning att exponera sig för den när du kan ladda ned och uppdatera dina prylar – helst gratis.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.