Terrorister tänkte smuggla sprängämnen i en falsk iPad

Förbudet mot surfplattor och laptops på vissa flyglinjer för resor till USA, Kanada och Storbritannien bottnar i avslöjade planer på att smuggla sprängämnen i en flask iPad.

Förbudet infördes för någon vecka sedan och gäller avresor från Jordanien, Egypten, Turkiet, Saudi Arabien, Marocko, Qatar, Kuwait och Förenade Arabemiraten. Nu avslöjar the Guardian att förbudet infördes sedan underättelsetjänster fått information om att det fanns planer på att försöka att smuggla sprängämnen i en falsk iPad.

The UK ban on tablets, laptops, games consoles and other devices larger than a mobile phone came into effect on Saturday. It applies to inbound flights from six countries – Egypt, Jordan, Lebanon, Saudi Arabia, Tunisia and Turkey. Six UK airlines – British Airways, EasyJet, Jet2, Monarch, Thomas Cook and Thomson – and eight foreign carriers are affected.

It follows a similar move in the US, which applies to flights from 10 airports in eight countries – Jordan, Egypt, Turkey, Saudi Arabia, Morocco, Qatar, Kuwait and the United Arab Emirates.

Några ytterligare detaljer har inte avslöjats om vilken grupp som misstänks ligga bakom eller när ett terrordåd var planerat.

The Guardian

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.