Skrivappen för den riktiga nostalgikern

Skrivappen för den riktiga nostalgikern

Jag hade en grön, resemodellen. Liten lätt och med ett lock som skyddade och som kunde innehålla både extra papper och ett extra färgband samtidigt som det var bärhandtag. En grön Halda. Skrivmaskin alltså.

Jag satt med den i knäet när Södertälje BBKs damer vann SM för vilken gång i ordningen har jag glömt. Den var med uppe på pressläktaren uppe på Gamla Hovet när Djurgården mötte AIK. Jag hade den med mig för musikrecensioner, på konserter och överallt där jag skulle skriva. Manuslappar som sedan lästes in till redaktionen.

Redaktionen

Den gav upp en kväll efter det att Djurgården fått duktigt med stryk av Södertälje Sportklubb, på hemmaplan. Jag skulle byta rad, drog till med handen från sidan och normalt sett skulle valsen ha åkt iväg och en ny rad ha matats fram. Nu åkte hela paketet iväg och studsade ned för läktaren. Jag lyckade peta ihop resten av texten genom att försiktigt dra valsen åt sidan. Det här var på den tiden då man kunde ta med sig till och med en grön Halda min kompis cykelreparatören. Han lagade allt. Symaskiner, cyklar, tvättmagnlar och reseskrivmaskiner. Han spade alla prylar också så min gröna Halda renoverades med delar från en blå Halda.

Den hängde med några år till innan digitaliseringen tog vid. Det var stordatorer, elektroniska tangenbord och redigering delvis på skärm men allt det är en en helt annan historia. Tillbaka till skrivmaskinen och den här appen.

Tom Hanks

Jag har faktiskt skrivit om den tidigare –  Hanx Writer som utvecklats i samarbete med skådespelaren Tom Hanks. Det är en gammal skrivmaskin. Appen låter som en gammal skrivmaskin och den skriver som en gammal skrivmaskin. Första gången jag skrev om appen så föll den på en viktig punkt – den klarade inte svenska tecken.

Jag laddade ned den nu igen, av misstag, och upptäckte att i kombination med min iPad Pro och ett externt tangentbord så fungerar svenska tecken.

Så nu hackar jag texter “old school” med en app som låter som “good old times” och som låter som det ska låta när du skriver – som en skrivmaskin.

Hanx Writer

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This