Vi hade inget val, säger Cook om stämningen av Qualcomm

Vi hade inget val, säger Cook om stämningen av Qualcomm

Vi hade inget val, säger Cook om stämningen av Qualcomm

Apple hade inget val än att stämma Qualcomm, säger Tim Cook. När Qualcomm ville ha licensavgifter för patent och innovationer som de inte haft ett dugg med att göra så såg Apple ingen annan utväg.

Qualcomm har när det handlar om vissa komponenter nära ett monopol och företaget har stämt och fällts i Sydkorea för att ha missbrukat sin ställning. De sydkoreanska har krävt ett rekordsakdestpnd på 854 miljoner dollar. EU håller på med en egen utredning av Qualcomm för i stort sett samma anklagelser och amerikanska FTC har stämt Qualcomm. Det handlar om mycket snarlika anklagelser. Qualcomm har begärt för höga avgifter för standardpatent, använt exklusiva avtal för att tvinga in kunder i för dyra avtal (däribland Apple) och Qualcomm har tvingat till sig licensavgifter för patent som de inte äger eller har haft med att göra.

“You should take from our filing that we viewed it as, we didn’t see another way forward,” Cook said in response to an analyst’s question about the high-profile lawsuit. “[Qualcomm was] insisting on charging royalties for technologies that they had nothing to do with,” he said, claiming that as Apple innovated with new features like its TouchID fingerprint sensors or advanced displays and cameras, Qualcomm would collect money “for no reason.”

The Verge

Apple

Till myndigheternas utredningar, anklagelser och fällande utslag kommer även Apples stämning av Qualcomm. Stämningen lämnades in när Qualcomm höll inne betalningar till Apple på en miljard dollar. Något som Apple har uppfattat som en bestraffning sedan Apple medverkat i de sydkoreanska myndigheternas utredning av Qualcomm.

“withheld a billion dollars in payments that they owed us and we felt we had no choice … In terms of where it goes, we’ll see. I don’t like litigation and if there’s another way, that would be great, but at this point I don’t see it.”

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.