När ett crowdfunded-projekt går snett, riktigt, riktigt snett

När ett crowdfunded-projekt går snett, riktigt, riktigt snett

Crowdfunding är ett ganska nytt sätt att raga investerare, skapa saker, bygga saker och finansiera olika projekt. Det finns flera olika webbplatser ute på nätet där projekt och protoyper visas upp och sedan kan du välja att köpa olika finansieringspaket. Du blir investerare.

Du köper en produkt som ännu int finns, som inte tillverkats och du betalar i förskott för att produkten ska kunna tas fram. Det har sina risker. Det kanske inte kommer in tillräckligt med pengar så det blir ingen produkt. Då får du pengarna tillbaka.

Pengarna kan också samlas in i tillräcklig mängd, målet nås men sedan går massor snett. Det här är historien om ett projekt som hittills har gått riktigt, riktigt snett och det beror inte bara på oförutsedda produktionsproblem.

MuConnect

MuConnect är MagSafe för din iPad och iPhone. Du ansluter laddningskabeln med en magnetkontakt. Smart, enkelt och fiffigt, eller hur?

MuConnect erbjöd flera olika paket och finansieringsmålet nåddes snabbt och det var dags att gå från prototyp till produktion.

Annan produkt

Efter att ha drabbats av förseningar och tekniska problem med Lightnings-versionen, versionen för iPad och iPhone så väljer de ansvariga att börja producera en helt annat produkt, “Zero”. De visar upp Lightning-versionen, “Pro”, och ber om finansiellt stöd. När de fått in pengarna så väljer de istället att producera en helt annan produkt.

Det finns en logisk förklaring till det, tekniska problem med Lightning-versionen, och det hade inte inneburit något större problem om produktionen av Lightning-versionen hade startat kort därefter men det gården inte. Teamet skyller på nya produktionsproblem, designproblem och medan tillverkarna publicerar bilder på paket med “Zero” redo att skickas till beställarna, i tron att det ska lugna upprörda finansiärer, så växer listan på klagomål på projektet hemsida.

Misstag nummer två

Nu begår teamet misstag nummer två – de slutar att kommunicera med sina finansiärer och investerare. Under lång tid så kommer bara sporadiska svar och besked om nya förseningar, nya ursäkter och vad som ser ut att vara nya undanflykter.

De utlovade tidsgränserna flyttas hela tiden. Våren, februari/mars, flyttas till sommaren 2016, som flyttas till hösten 2016. 

I november 2016 kommer nya ldeveransdatum. Senast i februari 2017 så ska lightnings-versionerna skickas ut. Under tiden så har de övriga produkterna nått kunder och användare och nu kommer ett nytt bakslag. Närmare 11 procent av alla de levererade kontakterna har ett allvarligt värmeproblem. Kontakterna blir överhettade och de slutar att fungera.

Teamet publicerar då en serie långa inlägg där de försäker förklara vad som har hänt och de ber också om ursäkt för att ha brustit på den första, viktigaste och mest. avgörande punkten – kommunikation. Sedan startar de en nästan ändlös serie av standardsvar där de sägner att de har skickat över ett formulär som alla de som drabbats av problem ska fylla i. Hela den långa kommentarstråden och den mycket långa listan på klagomål, krav på besked, meddelade om att produkten antingen blir alarmerande varm eller att den helt enkelt inte fungerar. Många kunder som fått kontakter konstaterar också att magneterna är undermåliga. Du kan bara ladda din telefon om den ligger still, på en platt yta och om den inte rörs. 

Alla klagomål får samma enformiga svar:

Hello XX, Thank you for reaching out to us. We will mail you a complaint form(from info@muconnect.co). Please fill that form in a detailed manner and as accurately as possible. So that we can analyze it better and advise you on further steps. For queries contact info@muconnect.co. Thank you.

Frågor

Användare ombeds också att besvara en serie frågor där det ska anges vilken produkt du vill ha, leveransadress och nu begås ytterligare ett misstag av teamet. Speditören som ska leverera kontakterna vill ha mottagarnas telefonnummer men uppgiften är inte obligatorisk i frågeformuläret. Många har av helt naturliga skäl då valt att inte fylla i den informationen så därför postas en tirad med standardmeddelanden och med uppmaningar om att användarna/kunderna/investerarna ska fylla i sina telefonnummer.

De här turerna tar tid och vi är på raskt på väg mot årskiftet, närmare elva månader efter det att de första produkterna borde ha börjat att levereras.

Lightning-kontakterna har i skrivande stund, januari 2017 fortfarande inte börjat att skickas ut, trots löften och det har gått ännu en månad sedan någon företrädare för teamet lämnade någon slags rapport om vad som händer. De som klagar och vill reklamera produkten får standardsvar i kommentarerna, samma standardsvar som levererats hela tiden.

Gett upp

Själv har jag för länge sedan givit upp och jag har köpt en konkurrerande produkt. Jag har också berättat för besvikna användare/investerare var de kan köpa en fungerande kabel och magnetkontakt och få den inom 1-2 veckor. Jag väntar fortfarande på mina kontakter och kan fira ett-års jubileum, utan att ha fått dem.

Jag har för länge sedan tappat tron på att jag ska få en fungerande produkt utan jag förväntar mig en sladd med en alldeles för svag magnet alternativt en kontakt som blir livsfarligt varm om den används. Jag kan överleva det och det var inte så mycket pengar det handlade om så det tar jag med en klackspark. Hur som helst så kommer jag inte att väga att använda MuConnect därför att 11 procent av de levererade kontakterna har ett allvarligt värmeproblem. Siffran är inte min, den kommer från MuConnect själva.

Teamet bakom MuContact har upprepade gånger visat att de inte är mogna uppgiften och att de inte har förstått vikten av att vara tydlig, rak och ärlig i kommunikationen med de vars pengar de har fått, i förskott.

De visade upp en produkt, fick in pengarna och startade produktionen av en annan produkt. Kort sagt de tog pengarna från användare/investerare som satsade på “sin” produkt, en pryl som de kunde använda bara för att få veta att teamet valt att tillverka en annan produkt istället. 

Det var, för att uttrycka det milt, ingen bra start.

Missa inte Mackens fråga!
Share This