Historien om en modulbyggd mobiltelefon

Historien om en modulbyggd mobiltelefon

Historien om en modulbyggd mobiltelefon

Det låter som en fantastiskt smart idé – en smart mobil som byggs i moduler och där du kan plocka loss och uppdatera de moduler som du vill uppdatera till ny teknik. Det här är historien om Googles Ara, en moblbyggd telefon som aldrig blev verklighet.

Det började med en video som laddades upp till YouTube och som snabbt blev viral.

Idén var David Hakkens en holländsk designer och till slut plockades den upp av Motorola och projektet Ara föddes.

Du bygger din mobil i moduler och ska du exempelvis uppdatera kameran så byter du kameramoduler. Vill du updatera kommunikationsmedlen så byter du nätverkskortmodulen och så vidare.

Ara

Den modulbyggda telefonen diskuterades och nyheten om Ara spreds blixtsnabbt men en sak gömdes bort – alla de ingenjörer som rynkade på pannan och konstaterade att en sådan telefon sannolikt aldrig skulle fungera. Tekniskt möjligen men de flesta komponenterna måste skräddarsys och telefonen skulle bli mycket dyr. Kritiken tog sikte på att Hakken var designer, inte tekniker och inte ingenjör. Det faktum att något kan ritas upp betyder inte att rylen gör att bygga, invände kritikerna.

20102 köpte Google Motorola och ärvde projekt Ara. Google beslöt dock att behålla Ara sedan Motorla såldes till Lenovo och projektet rullade vidare. Protoyper byggdes och det mesta såg ut att peka mot att det verkligen skulle bli en telefon. 

https://youtu.be/_Q1JzJadgHY

Ara skulle kosta 50 dollar i en enkel första modell och sedan skulle kunderna kunna köpa till de moduler de ansåg sig behöva. Det priset fick ganska snart överges skulle det visa sig men det skulle bli en telefon.Tester skulle bli verklighet 2015 och under 2016 så skulle Ara lanseras var det tänkt.

Projektet var nu inte helt verklighetsförankrat utan det designades moduler som har lite eller ingenting med en mobiltelefon att göra.

“One of the modules that we were working on was basically like a tiny aquarium for your phone,” said the source. “It was a little tiny biome that would go inside of a module and it would have a microscope on the bottom part, and it would have live tardigrades and algae — some people call them water bears. They are the tiniest living organism. We had this idea to build a tardigrade module and we’d build a microscope with it. So you’d have this app on your phone and you could essentially look at the tardigrades up close and watch them floating around.”

I augusti 2016 lades projektet ned. Det blev inga tester, ingen modulbyggd telefon och ingen lansering. 

Missa inte Venturesbeats reportage om ett spännande, fantasieggande projekt som till slut visade sig vara en dröm och inget annat än en dröm.

Venturebeats

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.