Facebooks påhittade nyheter

Facebooks påhittade nyheter

I en kommentar till uppgifterna om falska nyheter så har grundaren av Facebook Mark Zuckerberg svarat att 99 procent av alla nyheter på Facebook är helt korrekta. Det ska tydligen räcka som försäkran tillsammans med ett löfte om att Facebook nu ska bättra sig. Låt oss då titta på vad det handlar om för nyheter och hur de sprids.

I debatten runt Facebooks påhittade nyheter så heter det ibland att “även andra medier gör fel” eller att “folk får lära sig att vara mer källkritiska”. Felen har tonats ned till att i princip jämföras med de sakfel som ibland förekommer i andra medier men det är långt ifrån den sortens fel Facebooks falska nyheter handlar om.

Facebook falska nyheter är helt igenom fabricerade nyheter. Det är inte faktafel, information som utelämnats eller ett en motpart inte riktigt har fått komma till tals. Det är rena påhitt där lite eller ingenting är sant.

Staden existerar inte

Denver Guardian publicerade en nyhet om att en FBI-agent som misstänks vara inblandad i utredningen av Hillary Clintons privata mailserver hittats död.

“FBI AGENT SUSPECTED IN HILLARY EMAIL LEAKS FOUND DEAD IN APPARENT MURDER-SUICIDE,”

Nyheten publicerades på Facebook och spreds mycket snabbt i det sociala nätverket. När nyheten delades som mest handlade det om mer än ett hundra delningar per minut. Nyheten delades 570 000 gånger och gav upphov till 15.5 miljoner klick/läsningar.

I artikeln citeras polischefen i staden Walkerville, Maryland. Staden existerar inte och polischefen finns inte.

Denverguardian.com är idag en tom webbplats. Inga artiklar finns kvar och det enda spår som finns är att domänen registrerades, anoinymt via GoDaddy, i juli 2016.

Denver Post: There is no such thing as the Denver Guardian, despite that Facebook post you saw

Tidningen existerar inte

I slutet av september så dök tidningen Baltimore Gazette upp igen på nätet. En tidning som inte varit verksam sedan det amerikanska inbördeskrigets dagar.

“ATLANTA OFFICER KILLS BLACK WOMAN, INJURES CHILD, FOLLOWING BREASTFEEDING ARGUMENT,”

Artikeln var en omskrivning av en tidigare artikel, falsk även den, som publicerades 2014.

Baltimore City News: Someone revived the Baltimore Gazette to spread fake news

Påven

thepope-false-news

Ytterligare en helt igenom påhittad nyhet. Påven har aldrig formellt eller informellt ställt sig bakom Donald Trump. Påven har däremot uttalat sig och ifrågasatt om Donald Trump överhuvudtaget är kristen mot bakgrund av alla hans uttalanden riktade mot minoritetsgrupper.

Inga enstaka missar

Facebooks problem med påhittade nyheter handlar inte om vardagligt redaktionellt arbete där det ibland begås misstag. Misstag som alla seriösa redaktioner omgående rättar till och korrigerar. Facebook publicerar helt igenom fabricerade nyheter med påhittade städer där påhittade människor intervjuas och där nyheterna publicerades i påhittade tidningar.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This