Nätfriheten krymper och kontrollen ökar

Nätfriheten krymper och kontrollen ökar

Nätfriheten krymper och kontrollen ökar

 

Två tredjedelar, 67 procent, av alla som använder Internet lever i länder där trafiken och informationen styrs och kontrolleras visar nya siffror från FreedomHouse.

Det öppna nätet krymper också för sjätte året i rad vilket är nedslående siffror. Under det år som snart har gått så har 38 länder slagit till mot bloggare och användare som skrivit inlägg i sociala medier. Användare har gripits och fängslats för att de uttryckt sina åsikter på nätet. I flera fall så har användare fängslats för att ha tryck opå gilla på Facebook eller för att ha retweetat ett inlägg på Twitter.

Internet freedom has declined for the sixth consecutive year, with more governments than ever before targeting social media and communication apps as a means of halting the rapid dissemination of information, particularly during anti-government protests.

Public-facing social media platforms like Facebook and Twitter have been subject to growing censorship for several years, but in a new trend, governments increasingly target voice communication and messaging apps such as WhatsApp and Telegram. These services are able to spread information and connect users quickly and securely, making it more difficult for authorities to control the information landscape or conduct surveillance.

Kontrollen innebär också att appar och program som använder kryptering stoppas och förbjuds. Det har drabbat Facebook Messenger, WhatsApp och Apples iMessage.

Kina

Den kinesiska regimen är det land och den regim som agerat mest och oftast under 2016. Kina övervakar nätet, dess användare och under året så har censuren stärkt sitt grepp och bloggare och aktiviter har gripits i en omfattning som gör att Kina toppar listan över länder som inte respekterar nätfriheten.

FreedomHouse

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.