Yahoo scannade kunders e-post åt amerikanska myndigheter

Yahoo scannade kunders e-post åt amerikanska myndigheter

 

Yahoo stannade kunders e-post och lämnade över informationen till amerikanska myndigheter, nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Reuters så utvecklade Yahoo egen mjukvara för samla in informationen som sedan lämnades över till amerikanska underrättelseorganisationer.

Yahoo Inc last year secretly built a custom software program to search all of its customers’ incoming emails for specific information provided by U.S. intelligence officials, according to people familiar with the matter.

The company complied with a classified U.S. government directive, scanning hundreds of millions of Yahoo Mail accounts at the behest of the National Security Agency or FBI, said two former employees and a third person apprised of the events.

Verktyg

Stämmer uppgifterna, och det finns goda skäl till att göra det då Reuters inte har en historik av att publicera felaktiga nyheter, så innebär det att Yahoo gjort sig till redskap för amerikanska FBI, NSA och CIA.

Reuters was unable to determine what data Yahoo may have handed over, if any, and if intelligence officials had approached other email providers besides Yahoo with this kind of request.

According to the two former employees, Yahoo Chief Executive Marissa Mayer’s decision to obey the directive roiled some senior executives and led to the June 2015 departure of Chief Information Security Officer Alex Stamos, who now holds the top security job at Facebook Inc.”Yahoo is a law abiding company, and complies with the laws of the United States,” the company said in a brief statement in response to Reuters questions about the demand. Yahoo declined any further comment.

Yahoos kommentar ovan är ovanligt vag och intetsägande. Den tar inte avstånd från Reuters uppgifter och förnekar inte från grava anklagelsen att Yahoo samlat in data från hundratals miljoner kunder ch sedan lämnat över den till amerikanska myndigheter.

Missa inte Mackens fråga!
Share This