macid-topp

MacID är en app för din iPhone som du kan använda för att låsa upp din Mac, automatiskt eller med Touch ID. MacID har även stöd för Apple Watch villket betyder att du kan låsa och låsa upp din Mac med din klocka.

MacID har flera olika sätt att låsa din Mac liksom flera olika sätt att låsa upp den. Det väljer du. Vill du att din Mac ska låsas automatiskt när du går för långt ifrån den med din iPhone så kan du göra det. Vill du låsa och låsa upp manuellt så kan du göra det också om du vill.

Vill du låsa upp med lösenord eller Touch ID så finns det möjlighet att göra det också.

Du väljer

Varianterna är många och det är du som väljer.

Jag har valt att sätta upp min MacBook Air så att om jag går ifrån den, lämnar kontoret så låses den automatiskt. När jag kommer tillbaka och kommer i närheten av den låses den upp lika automatiskt. Jag bekräftar bara en notis som skickas till min iPhone och Apple Watch.

Jag kan också, om jag vill, låsa min MacBook Air manuellt om jag vill och jag låsa den med min iPhone eller med min Apple Watch. Naturligtvis kan jag låsa upp den också, manuellt.

Poängen

Vad är då poängen med en sådan här lösning?

Ur säkerhetssynpunkt är det bra att din dator låses automatiskt när du är för långt ifrån den. Någon skulle ju kunna komma in på ditt kontorsrum, när du precis lämnat det, hitta din dator upplåst och tillgänglig.

När du kommer tillbaka till kontoret har du ingen aning om eller vem som har använt din dator, läst mail, meddelanden och så vidare.

Personligen tycker jag också att det är skönt att slippa hålla på och logga in och ange mitt lösenord varje gång jag kommer tillbaka till datorn.

Bra hemsida

MacID har en enkel. tydlig och riktigt bra hemsida. De frågetecken som kan finnas vid installation och inställningar får du snabbt svar på via hemsidans information. Det finns en FAQ och MacID går steg för steg igenom alla varianter du kan använda för att låsa och låsa upp din Mac.

Appen i sig är enkel, tydligt och elegant designad. Det är i och för sig inte mycket att designa men det enkla är inte alltid det enklaste att designa.

Det finns andra liknande lösningar men de har inte samma flexibilitet som MacID.

. TokenLock – saknar app för AppleWatch
. Knock – manuell upplåsning med att knacka på din enhet

Knock är dessutom 10 kronor dyrare än MacID och även om det oínte är mycket pengar så finns det ingen anledning att betala mer för en app och en lösning som inte erbjuder fler val. Du kan nämligen knacka på MacID också om du vill.

Tänk på

Tänk dock på att testa MacID. Ta din iPhone med dig och gå iväg och kontrollera att din dator verkligen låess och låses upp som den ska – om du har valt att allt ska skötas automatiskt.

Tänk också på att om du har en Apple Watch så är det din iPhone som gäller – går du iväg med klockan så händer alltså ingenting.

Testa också att låsa och låsa upp manuellt. Då vet du att allting fungerar.

För egen del gjorde jag installationen på några minuter, konfigurationen fick jag kolla lite med MacIDs hemsida. Testerna gjorde jag snabbt och sedan har jag en dator som låses automatiskt om telefonen, min iPhone 6 Plus kommer en bit ifrån den. Datorn låses också upp när jag kommer tillräckligt nära den med min iPhone. Avståndet är runt de 12 meter som Bluettooth fungerar med.

Flera datorer

En stor fördel med MacID är att den fungerar med mer än en dator. Du kan ha flera datorer uppkopplade mot MacID och du kan välja vilken av dina datorer som du vill låsa upp.

Betyg

App: MacID
Utvecklare: Kane Cheshire
Hemsida: MacID.co
Pris: 39 kronor
Betyg: