Krönika: Välkommen till Macken X!

mackenx-sneakpeakVälkommen till Macken X, ett nytt kapitel i en blogg som nu går in på sitt sjätte år på nätet. Macken X har fått nytt utseende, ny design, ny teknik och också en ny struktur.

Det är en omstart som innebär att bloggen nu kommer att få ännu hårdare fokus på Apple, Apples prylar och ämnen som berör Apple. Jag har kapat ned antalet avdelningar, slagit samman ämnen och tanken är att skapa lite mer ordning och struktur med rubriker och underrubriker.

Gamla Macken

Gamla Macken är arkiverad. Letar du efter något så hittar du den gamla bloggen via länken uppe till vänster (bottagen nu september 2017). Jag har valt att inte flytta över en massa texter och material från gamla Macken utan startar om, nästan på nytt med en ren och städad webbplats. De senaste inläggen har flyttats över tillsammans med artikelserie, tips och lite annat som berör iOS 9, El Capitan och watchOS 2.

Jobb återstår

Det återstår ännu en del jobb. Allt är inte på plats Det kan finnas buggar och sådant som jag får rätta till över tid men för att kunna testa allt och hitta eventuella fel så är det dags att lansera och publicera Macken X. Så se denna nya version som en betaversion, en testversion med de brister och fel som en betaversion kan och förväntas ha.

Framför allt jobbar vi i skrivande stund med de mobila versionerna. Macken ska anpassas för iPhone, stora och lilla modellen, för iPad och för att du som besökare ska välja vilket tema du vill använda.Där är vi inte riktigt färdiga.

Kvar att göra

Jag har fortfarande inte fått riktig ordning på typografin. Jag kommer att provköra en del olika fonter framöver för att se om jag kan hitta en kombination som jag är nöjd med. Fonterna ska fungera både i en mobil miljö och i desktopmiljö.

Detta byte innebär också att Macken tar klivet över från vår egen CMS-lösning till WordPress. Det öppnar för helt nya möjligheter. Framför allt blir Macken en del av en gigantisk ‘community’ med alla fördelar som det innebär.

Uppdelning

Materialet är från och med nu uppdelat med en underrubrik. Exempelvis Krönikor ligger under Reportage men alla rubriker inleds med ordet Krönika. Det ger förre avdelningar, materialet lite mer på ett och samma ställe och det gör att det förhoppningsvis ska bli lättare att hitta. Du hittar sökfunktionen uppe till höger för övrigt.

Vidare så har jag skapat ett flöde på förstasidan. Längst upp, slides, med de nyheter och de texter som jag bedömer är de viktiga. Under sliden ett block med det näst viktigaste. Under de två kommer en tunnare list som kommer att innehålla Mackens fråga. Slutligen två rader med nyheter och de publiceras i fallande ordning (datum). Ute till höger finns sedan en lång lista på artiklar, notiser och annat. Allt det senaste.Tanken är att försöka visa 2-3 dagars innehåll.

Disqus

Disqus finns kvar, kommentar-ssystemet och där har alla gamla kommentarer följt med. Ingen ny inloggning där med andra ord.

Det som däremot är nytt är RSS-länken. Den hittar du också längst upp till höger och har du idag Mackens nyheter via RSS så måste uppdatera din länk.

I sammanhanget kan jag besvara en fråga som jag ofta får rörande RSS och en önskan att få allt innehåll direkt i en artikel. Jag vet att vissa webbplatser erbjuder det men det finns också webbplatser som gör som Macken gör – erbjuder en del av materialet, inte allt. Jag har lagt ned mycket arbete på att skapa en design som ska vara tilltalande och jag har lagt ned arbete på ikoner, fonter och annat. Detta för att presentera innehållet här på ett så bra sätt som möjligt. Därför vill jag att du ska komma hit, till Macken X för att läsa. Dessutom så har jag en del andra planer när det RSS, nyhetsdistribution och presentation som jag kommer att berätta mer om längre fram.

Kommentera gärna

Det var lite grand om Macken, nya Macken X och om den nya bloggen. Kommentera gärna, kom med förslag och tips – allt mottages mer än tacksamt. Nu kör vi!

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.